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Agenda for change

Set 1: January 2005

Terms and conditions of 
service handbook

Question Answer

Section 2: Working or 
Providing Emergency 
Cover Outside Normal 
Hours: paragraph 13.

On what date does the four-
year period of protection of 
current on-call arrangements 
start?

It starts from 1 October 2004 – the 
effective date for new pay and 
conditions except hours of work 
(see paragraph 46.6) 

Section 3: Overtime 
Payments: paragraphs 1 
and 4.

Under A for C when does 
overtime start for a part-time 
member of staff. 

For staff working a portion of the 
standard 37½ hours, overtime 
starts when these staff work over 
37½ hours (paragraph 3.3).  
Where standard hours are as in 
Tables 8 and 9 in Section 46 
overtime starts when the hours in 
the right-hand column in each 
table are exceeded. 

Section 13: Annual Leave 
and General Public 
Holidays: paragraphs 1 
and 4

Does paragraph 13.4 provide 
an entitlement to equivalent 
time off at plain time rates plus 
the appropriate payment on top 
of the standard entitlement to 8 
general and public holidays 
(see table 6)?

No – paragraph 13.4 preserves the 
right to 8 general and public 
holidays.  It does not provide 
additional entitlements.  

Section 46: paragraph 9 Do staff continue to receive pay 
increments on their Whitley 
basic pay past 1 October and 1 
December 2004 and until they 
are assimilated to A for C pay?

Yes – and the basic pay on the 
effective assimilation date is to be 
calculated as in paragraph 46.9.

Section 46: paragraph 2 Is the effect of the second sub-
clause to give staff who defer 
their decision until the outcome 
of the review the right to 
backdating to 1 October 2004

No – providing these staff give 
their employer reasonable notice 
their effective date of assimilation 
and the effective date for A for C 
pay and conditions will be the 
effective date of the new unsocial 
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hours arrangements.

Section 46: paragraph 8 Do we recover money overpaid 
as a result of a gap between 
implementing specific parts of 
A for C and the final 
assimilation to the whole 
package?

Where partners agree locally to 
implement the new A for C 
overtime rates at the same time as 
assimilation the following method 
should be applied:-
A calculation commencing October 
1 should take the total earnings for 
an individual under the original 
conditions and a similar calculation 
for total earnings that would have 
applied had Agenda for Change 
been operational.
a) Total earnings from October 1 
2004 to personal assimilation date 
under original conditions.
b) Total earnings under A for C 
conditions from 1 October 2004.
c) (b) minus (a) = positive or 
negative figure.
Subject to this calculation a 
positive figure will be returned to 
the employees as arrears.
A negative figure would not be 
recovered (unless it is as a result 
of any cause other than the 
implementation of A for C).

Section 46: paragraph 17 Are there any special 
arrangements for the 
assimilation of staff who are 
approaching retirement age?

Paragraph 46.17 provides rules for 
staff whose basic pay before 
assimilation is below their new 
minimum.  There are no other 
special provisions for staff 
approaching retirement age who 
assimilate according to the 
provisions in Section 46 including 
the provisions for protection.

Section 46: Assimilation 
and Protection: 
paragraphs 18, 19, 20 and 

Will Student Training Allowance 
(STA) be taken into account 
when assimilating staff onto A 

For assimilation purposes the 
value of any STA received by staff 
in the year prior to the effective 
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Table 7. for C? date of the agreement will be the 
amount taken into account for 
assimilation purposes.  There may 
be cases where staff have 
previously regularly taken students 
but during the year prior to the 
effective date of the agreement 
were prevented from doing so.  
Such circumstances may include 
absence due to maternity or carer 
leave, career break, secondments, 
union representatives preparing for 
A for C implementation, or where 
the individual agreed, at the 
request of their employer, to 
undertake other duties which did 
not attract a STA.  In such cases 
the intention is not to penalise staff 
on assimilation and staff in the 
circumstances above should 
therefore have the value of any 
allowance received, in any one 
year, during the period 1 October 
2001 to 30 September 2003 
included for assimilation purposes.  
Finally when assimilating part-time 
staff who received STA the whole-
time value of the allowance should 
be added to the whole-time value 
of the basic pay and other relevant 
payments and then pro-rated. 

Section 46: paragraph 30 When does overtime start for 
staff moving down from their 
current contracted hours to the 
new Standard hours in Agenda 
for Change. 

Overtime starts when staff begin 
working more than their new 
standard hours set out in Table 8 
in Section 46.  For example, for 
someone working more than 41 
hours before A for C this would be 
when they work more than 40½ 
hours from 1 December 2004. 
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Section 46: paragraph 31 When does overtime start for 
staff moving up from their 
current contracted hours to the 
new Standard hours in Agenda 
for Change?

Overtime starts when staff begin 
working more than their new 
standard hours set out in Table 9 
in Section 46.  For example, for 
someone working more than 33 
hours before A for C this would be 
when they work more than 33 
hours from 1 December 2004.  

Annex E: paragraph 1 Do the provisions for unsocial 
hours payments in Annex E 
apply just to staff working on 
ambulances or to all staff?

Paragraph 2.8 makes clear that 
the arrangements in Annex E 
should apply to Ambulance staff 
(i.e. those who would have been 
subject to the provisions of the 
Ambulance Whitley Council had 
they been on national contracts).  
Other staff working in Ambulance 
Trusts (i.e. control staff, nurses 
etc) would be subject to the 
provisions of their old Whitley 
Council.  Annex E can also apply 
to EI sites, subject to paragraph 
2.11.

Annex R: paragraph 13 Will the recruitment and 
retention premium for qualified 
maintenance craftspersons and 
technicians be uprated? 

Yes – the value of the premium is 
£2,808 from 1 April 2004.  (See 
paragraph 17 in Annex R for 
uprating in April 2005).

Annex T: paragraph 3 Does the provision for 
movement into pay band 6 
apply to staff groups other than 
midwives?

This provision is not restricted to 
midwives.  This will apply to a
small number of other occupational 
groups, such as some allied health 
professionals, who may already be 
working in situations where this 
could apply and more may do so in 
future as roles develop.  We will 
consider the provision of joint 
guidance on this issue based on 
the actual experience of 
implementation.
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